25/08/19
Fruitproeverijen
Rijp fruit kan nooit tippen aan het spul dat je in de winkel koopt. No way. Dat is zeker en vast zo voor pruimen. Momenteel komen die volop van de bomen. We eten er heel wat vers, maar een groot deel verwerken we ook. De eerste batch pruimenwijn staat te gisten (altijd overheerlijke wijn!) en Elena is bezig aan een pruimentaart.
Als tuinier ben je altijd nieuwsgierig of er rassen zijn die nog lekkerder zijn dan degene die je zelf staan hebt. Proeverijen zijn altijd leuk om te bezoeken. Want een beschrijving in een catalogus of webshop kan een ras wel aangeprezen worden, je wil het liefst toch gewoon zelf proeven. Deze week proefden we niet enkel pruimen maar ook een paar andere nieuwe fruitsoorten.
Aardbeiframboos (Rubus illecebrosus); Een bodembedekker (ongeveer 15 cm hoog) waar in de loop van de zomer deze mooie vruchtjes op verschijnen. Dit was onze eerste vrucht. Ziet er mooi uit, de smaak is vrij flauw.
Deze week was ik te gast bij een collega tuinier die een paar rassen kornoelje geplant heeft specifiek veredeld voor verse consumptie. Ik was benieuwd om ze te proeven want zelf hebben we ook enkele rassen aangeplant maar jammer genoeg hadden we dit jaar nog maar één vrucht aan de planten hangen. Onze planten zijn dan ook nog een heel stuk jonger en kleiner. Resultaat van de proeverij: Als de bessen helemaal rijp zijn is de smaak best ok.


nu de hamvraag: Waren er lekkere rassen bij? Eigenlijk vond ik de smaak heel matig. Geef mij maar vooral rijpe reine-claude achtige pruimen. Dat blijven toch mijn favoriete rassen.
